Grote Oost 2-4
1621 BW Hoorn
tel: 0229-299846
Website

Affichemuseum Hoorn

In 1997 nam de in Hoorn opererende veilingmeester Piet van Sabben het initiatief tot een affichemuseum. Zes jaar later, in mei 2003, opende het museum zijn deuren in een monumentaal pand aan de Grote Oost. Daarmee kreeg Nederland na Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Polen, Italiƫ en Japan ook een uitsluitend aan affiches gewijd museum.

In twee grote en kleinere expositieruimten worden jaarlijks wisseltentoonstellingen georganiseerd, terwijl op de eerste etage een selectief overzicht getoond wordt met hoogtepunten van 100 jaar Nederlandse affichekunst.

Sinds de opening heeft het museum ruim dertig wisseltentoonstellingen georganiseerd, uiteenlopend van thematische exposities over scheepvaart, luchtvaart, de wereldexpo en politiek tot aan tentoonstellingen over het oeuvre van een bepaalde Nederlandse of buitenlandse affichekunstenaar zoals Jules Cheret, Cor van Velsen, Nicolaas Wijnberg, Jan Bons, Reza Abedini en Paulina Matusiak. De door schenkingen bijeengebrachte collectie is intussen uitgegroeid tot ca. 32.000, in hoofdzaak naoorlogse affiches.

Hoewel op deze pagina geen collectie van het Affichemuseum Hoorn getoond wordt, heeft de instelling een ondersteunende rol gespeeld bij het opstellen van het Afficheproject.