Verrijn Stuartlaan 7
2288 EK Rijswijk
Website ANP archief

ANP Foundation

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft in 2008 de ANP Foundation opgericht om zijn historisch archief te ontsluiten en open te stellen voor het publiek. Alle niet-commerciële activiteiten in beeld, tekst en geluid worden ondergebracht bij de Foundation, die zowel fondsenwerver als projectenbureau is. De doelstellingen zijn:
- een duurzaam beheer en toegankelijkheid van het archief door samenwerking met culturele partners,
- een volledig beschikbaar en inspirerend (gratis) Historisch Archief voor niet commercieel gebruik,
- ondersteuning aan de ANP Business Lines en hun relaties via activiteiten rondom het archief.
Daarnaast wil de Foundation zich ontwikkelen als conceptuitgever om in samenwerking met technische uitgevers alle soorten publicaties mogelijk te maken.

ANP als stichting en vennootschap
Het Algemeen Nederlands Persbureau BV is het grootste Nederlandse persbureau. De stichting ANP werd op 11 december 1934 opgericht door de Nederlandse Dagbladpers (NDP). Het ANP levert nieuws aan kranten, omroepen, websites en tijdschriften, maar ook aan bedrijven, instellingen en overheden. Het persbureau heeft een reputatie van betrouwbaarheid. In 2000 werd de stichting omgezet in een BV.

Het ANP is gevestigd in Rijswijk en heeft redacties in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Brussel. Het persbureau heeft ruim tweehonderd medewerkers in dienst, onder wie 120 journalisten en fotografen. Jaarlijks levert het ANP ruim 160.000 nieuwsberichten en 600.000 foto's. Het persbureau verzorgt dagelijks tientallen radio-uitzendingen en videoreportages. In de fotoproductie zit naast materiaal van de eigen fotografen van het ANP het werelddekkende aanbod van de EPA (European Pressphoto Agency). Ook vertegenwoordigt ANP Photo buitenlandse persbureau’s (o.a. AFP, Belga), een ruime collectie stockfotografie en Nederlandse freelancers.

Voorbeelden uit deze collectie Algemeen Nederlands Persbureau – Fotoarchief, 1963-1968

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie