Zuid-Afrika in beeld > Over de collectie
Tweede Anglo-Boerenoorlog
De Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) zou de eerste oorlog zijn die met behulp van foto’s gedocumenteerd is. In ruim 750 foto’s wordt het verloop van deze oorlog via dit fotoarchief weergegeven. De collectie bevat foto’s van veldslagen, oorlogsmateriaal, zowel Britse- als Boereneenheden, vrijwilligerkorpsen en krijgsgevangen- en concentratiekampen.
Afrikaner geschiedenis, de geschiedenis van de blanke boerenbevolking in Zuid-Afrika
Een stuk Afrikaner geschiedenis is vastgelegd in een collectie van 100 foto’s uit de tijd van de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje-Vrijstaat (1880-1902). Er zijn onder andere foto’s van de ontmoeting van President Kruger met President Reitz bij de stichting van de Republiek Transvaal te zien.
Nederlandse geschiedenis in Zuid-Afrika
Een stuk Nederlands-Zuid-Afrikaanse geschiedenis vinden we terug in de collectie van 400 foto’s over de geschiedenis van de Nederlandsch Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij. Het gaat hierbij vooral om de spoorlijn die in het begin van de twintigste eeuw in opdracht van president Paul Kruger door de Nederlanders werd aangelegd. De spoorlijn liep tussen Pretoria en Lourenco Marques (het tegenwoordige Maputo).
Personen
Het fotoarchief omvat ook een deelcollectie Personen van ruim duizend foto’s. De collectie bestaat uit drie onderdelen:
- De historische collectie personen, zoals portretten van Paul Kruger, M.T. Steyn, P.J. Joubert, C.R. de Wet en L. Botha.
- De ‘actuele’ collectie personen. Dit zijn portretten/foto’s van Afrikaner letterkundigen en politici zoals André Brink, Breyten Breytenbach, Wilma Stockenström, Lina Spies, Elisabeth Eybers, Elsa Joubert, Louis Kruger, N.P. van Wyk Louw, C.J. Langenhoven, C. Louis Leipoldt en Dalene Matthee. Veel van deze mensen hebben in de afgelopen vijftig jaar een bezoek gebracht aan het Zuid-Afrika Huis. De meeste foto’s zijn toen gemaakt.
- Foto’s van (voormalige) bestuursleden van de verschillende instellingen in het Zuid-Afrika Huis, zoals Hans Ester, de heren Beelaerts van Blokland en N. Mansvelt.
Aardrijkskundige onderwerpen
Aardrijkskundige onderwerpen, bestaande uit foto’s van de verschillende streken van Zuid-Afrika, alsook de flora en fauna van het land zijn in de collectie rijk vertegenwoordigd in zo’n ruim 250 foto’s.
Cultuur
De overige ongeveer 2000 foto’s beslaan een breed gedeelte ‘cultuur’. Het gaat hier ondermeer om antropologie, bevolking, beeldende kunsten, taal- en letterkunde, radio en televisie, sport, film, monumenten, cultureel gerichte instellingen, musea, tentoonstellingen, muziek, ballet, kunstnijverheid en klederdracht.