Spoorwegen in Beeld > Over de collectie

De collectie Spoorwegen in Beeld op het Geheugen omvat alle foto’s, schilderijen, prenten, tekeningen en affiches uit de verzameling van Het Spoorwegmuseum; in totaal ongeveer 23.500 afbeeldingen.

B. Bueninck, 'Het Centraal-Station te Amsterdam'.

Schilderijen en tekeningen
Hoewel het Spoorwegmuseum geen kunstmuseum is, kent de collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaars van naam en faam. Naast bekende negentiende-eeuwse schilders uit de Romantische en Haagse School als Andreas Schelfhout, Johan ‘Mari’ ten Cate, Wouterus Verschuur en Nicolaas Roosenboom zijn moderne kunstenaars als Willy Sluiter, Jan Toorop, Herman Heijenbrock, Joop Moesman, en Herman Berseriken vertegenwoordigd.

Fotografie
Ook op het gebied van de fotografie bezit het museum werk van een aantal grote namen. Daartoe behoren talrijke albuminedrukken van grondleggers van de Nederlandse fotografie als Pieter Oosterhuis, Julius Perger en Johan George Hameter en foto’s van gerenommeerde beroepsfotografen als Bernhard Eilers.
Samen met foto’s uit de bedrijfsarchieven van de NS en talrijke andere foto’s wordt een breed historisch beeld gegeven van alle bedrijvigheid rondom treinen, stations en andere spoorweg-onderwerpen.

Affiche.

Affiches
De affiches in deze Geheugen-collectie zijn populaire blikvangers die het reizen met de trein in de loop der jaren hebben aangemoedigd. Het is een toonaangevende verzameling met werk van beroemde grafische ontwerpers als A.M. Cassandre, Willy Sluiter, Jan Lavies en Frans Mettes.

Voorbeelden uit deze collectie Spoorwegen in Beeld

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie