Rietveld Schröderarchief

Een collectie van Centraal Museum

Sinds 1985 beheert het Centraal Museum het Rietveld Schröderarchief. Een omvangrijk en belangrijk archief, dat bestaat uit ruim 2000 tekeningen, een kleine 2000 afbeeldingen, ruim 1800 brieven en allerlei teksten en ander documentatiemateriaal. Vrijwel alle stukken uit het archief zijn gedigitaliseerd.

Het archief is gevormd door Gerrit Rietveld en Truus Schröder toen zij samen in het Rietveld Schröderhuis in Utrecht woonden. Na zijn dood vulde Truus Schröder het archief verder aan. Zij bepaalde dat het na haar dood door een stichting, de Stichting Rietveld Schröder Archief, zou worden beheerd. Het moest worden ondergebracht bij het Centraal Museum. Het Centraal Museum heeft belangrijke stukken uit het archief tentoongesteld in de tentoonstelling Het Rietveld Schröder Archief in 1988. Veel materiaal is ook getoond bij de tentoonstelling Rietvelds Universum in 2010 (in 2011 te zien in MAXXI in Rome).

Leunstoel 'de rood blauwe' en tafel, 1918

Het Centraal Museum heeft in het kader van het Rietveldjaar (2010) het archief op een vernieuwende manier ontsloten via een speciale Rietveldjaar - website. Hiermee ontstond de mogelijkheid om de informatie over de archiefstukken steeds verder uit te breiden. Bovendien konden bezoekers er hun kennis delen. Inmiddels is de collectie geïntegreerd in de website centraalmuseum.nl, waar bezoekers objecten kunnen verzamelen in eigen sets, tags en reacties kunnen toevoegen en favoriete objecten en sets kunnen delen via Facebook en Twitter.

Voorbeelden uit deze collectie Rietveld Schröderarchief

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie