Molens van Nederland > Over de collectie

De dia's van A.J. de Koning vormen een van de bijzondere collecties die vereniging De Hollandsche Molen in de loop der jaren heeft verzameld. In zijn werkzame periode als technisch adviseur en later directeur bij de vereniging, maar ook nog lang daarna, maakte De Koning foto's van de Nederlandse molens die hij bezocht. Vanaf het begin van de jaren 60 tot midden jaren 90 heeft hij ons nationale symbool uit verschillende hoeken gefotografeerd.

De Nachtegaal (Midden Beemster).

Restauraties, reparaties, openingen en vele andere gebeurtenissen op en rond de molen zijn vastgelegd op de gevoelige plaat. Ook werden (delen van) molenruïnes gefotografeerd. Omdat De Koning een beperkt aantal filmrolletjes had, nam hij de tijd om zijn foto's te maken. Doordat hij zo nadrukkelijk op zoek ging naar de mooiste hoek, de beste lichtval en het meest karakteristieke beeld van de molen, ontstonden unieke opnamen. Gemiddeld werden twee foto's per molen gemaakt die later werden ontwikkeld tot dia. De complete collectie is digitaal beschikbaar in het Geheugen en telt ruim 9.500 afbeeldingen.

De molendia's zijn op molentype, plaats, provincie en jaar te vinden. Hierdoor wordt ook duidelijk dat er niet één type molen bestaat. Elke regio heeft een min of meer kenmerkende molenvorm en -functie. Op de Veluwezoom en in het Limburgse landschap staan veel watergedreven molens, terwijl in Noord-Holland en Zuid-Holland talrijke poldermolens te vinden zijn. Een ander molentype is de Friese tjaske, die in Nederland verder bijna niet voorkomt. De collectie is op allemolens.nl verbonden aan molenbeschrijvingen, plattegronden en afbeeldingen uit andere molencollecties.

Voorbeelden uit deze collectie Molens van Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie