Literaire archieven Deventer literatoren > Over de collectie

Deze digitale collectie bevat een schat aan bijzondere documenten, afkomstig uit de 19de en 20ste-eeuwse literaire archieven van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer. Het gaat in totaal om zo’n 37.000 pagina’s. De collectie bevat correspondentie, manuscripten en andere archivalia van zes markante Deventenaren.

P.O.C. Vorsselman de Heer

De begaafde, jonge hoogleraar P.O.C. Vorsselman de Heer (1809-1841) correspondeerde met geleerden en letterkundigen uit heel Europa.

De hooggeleerde Johannes van Vloten (1818-1883) was een vruchtbaar schrijver en notoir ruziezoeker. Hij onderhield al dan niet vriendschappelijke betrekkingen met alle grote 19de-eeuwse literatoren en wetenschappers, waaronder Conrad Busken Huet,  Nicolaas Beets, Multatuli, J.H. van Dale (van het woordenboek), J. Kneppelhout (Klikspaan), E.J. Potgieter, A. Winkler Prins en vele anderen.

L.A.J. Burgersdijk

L.A.J. Burgersdijk (1828-1900) was leraar en directeur van de HBS te Deventer, maar geniet vooral bekendheid als een begenadigd Shakespeare-vertaler. Zijn vertalingen werden nog tot ver in de 20ste eeuw in toneelvoorstellingen gebruikt.

Ds. J.C. van Slee (1841-1929) stelde als bibliothecaris van de Athenaeumbibliotheek belangrijke catalogi samen, maar wordt vooral herinnerd om zijn wetenschappelijke publicaties op het gebied van regionale- en kerkgeschiedenis.

J.A. Rispens

J.A. Rispens (1889-1962) was een protestants-christelijk dichter en een vooraanstaand literatuurcriticus. Hij correspondeerde onder meer met Adriaan Roland Holst en Willem de Mérode.

Herman Korteling (1898-1994), Deventenaar in hart en nieren, publiceerde romans en novellen in het Nederlands en in het Deventers. Hij speelde een belangrijke rol in de renaissance van de streektaal in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Voorbeelden uit deze collectie Literaire archieven Deventer literatoren

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie