Komt dat zien! Poppentheater in beeld > Poppenspe(e)lmuseum

 Engelse poppenkastfiguren, 19e eeuwDe collectie van het Poppenspe(e)lmuseum is uniek door haar compleetheid, gemêleerdheid en internationale oriëntatie. Het is de enige openbaar toegankelijke collectie op dit gebied in Nederland. De collectie geeft een representatief beeld van het (volks)poppentheater in het verleden en in het heden. Tevens blijkt uit de collectie hoe het poppentheater andere kunstvormen inspireert en beïnvloedt.

Stichting Het Poppenspe(e)lmuseum is in 1984 opgericht door collectioneur, museumdirecteur, conservator en poppenspeler Otto van der Mieden (1945), die in 1970 begon met verzamelen. De collectie vormt de basis voor velerlei activiteiten binnen en buiten het museum. Sinds 2001 is het Poppenspe(e)lmuseum een zogenoemd ‘geregistreerd museum’. Aan de IJssel, tussen Deventer en Zwolle, ligt Vorchten – ter hoogte van Wijhe, maar aan de overkant van de rivier. Vlak achter de dijk, midden tussen de weilanden en boomgaarden, bevindt zich het Poppenspe(e)lmuseum. ‘Van harte welkom!’ roepen Jan Klaassen en Katrijn de bezoeker bij binnenkomst toe. Deze hoofdfiguren uit de oud-Hollandse poppenkast zijn, met al hun buitenlandse neven en nichten, gastheer en gastvrouw. In het museum treft men een bonte collectie aan van wayangfiguren, marionetten, hand-, stang- en stokpoppen, papieren theatertjes, schimmenspelen, foto’s, boeken, posters, prenten en parafernalia op het gebied van het (volks)poppentheater. Raadpleeg voor meer informatie over het museum de viertalige website, www.poppenspelmuseum.nl. In het Nederlands, Frans, Duits en Engels vindt u hier een viertalige digitale folder over het Poppenspe(e)lmuseum en achtergrondinformatie over onze thema-exposities.

Het Poppenspe(e)linformatiecentrum geeft een indruk van de veelheid aan vormen van het (volks)poppentheater. De te raadplegen informatie bestaat uit een poppentheaterthesaurus, de bibliotheek, diverse thema’s, objectbeschrijvingen en honderden links naar internationale sites over het poppentheater en aanverwante kunsten. Een poppentheater-abc, met bijna 500 lemma’s en afbeeldingen, omvat de verklaring van uitdrukkingen, poppentheatertechnieken, karakteristieke poppentheaterfiguren, personen en begrippen.

Voorbeelden uit deze collectie Komt dat zien! Poppentheater in beeld

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie