Kleurseparatiebeelden van Bernard F. Eilers

Een collectie van Stadsarchief Amsterdam

Bernard F. Eilers was een kleurentovenaar. Rond 1935 creëerde hij het fotografische kleurprocédé foto-chroma eilers en maakte zichzelf daarmee onsterfelijk. In een tijd waarin er volop geëxperimenteerd werd met kleurenfotografie, slaagde hij erin kleurafdrukken te maken die de afdrukken van mede-pioniers in kleurintensiteit en diepte ver overtroffen.

Kalverstraat 84, de winkel van Albert Hein met ingerichte etalage, door Bernard Eilers

De crisisjaren waren een lastige tijd voor Eilers; als fotograaf zat hij niet al te dik in de opdrachten. De tijd die hij over had besloot hij te wijden aan het perfectioneren van de driekleurenfotografie. Zijn streven was om drie opnamen in één keer te kunnen belichten en af te drukken op papier. Anderhalf jaar lang werkte hij aan de verbetering van de camera, de opnamefilters en de afdrukfolies. Uiteindelijk slaagde Eilers er in volmaakte kleurafdrukken te maken. Hij gaf het procédé zijn eigen naam mee: foto-chroma eilers. Eilers werd om dit huzarenstukje geroemd en gelauwerd, maar de grote fotoindustrieën zaten hem op de hielen. Sterker nog: ze haalden hem in. Rond hetzelfde tijdstip kwamen Kodak en Agfa op de markt met de eerste moderne kleurenfilmpjes.

Voor deze site is het analoge procédé van Eilers digitaal nagebootst. Zo is een collectie ontstaan van spectaculaire kleurenbeelden, afkomstig uit een tijdperk dat eigenlijk altijd geassocieerd wordt met zwart-wit fotografie.

Voorbeelden uit deze collectie Kleurseparatiebeelden van Bernard F. Eilers

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie