Fotografen van Nederland > Over de collectie

 

A. Reijerse (toegeschreven aan), Boeket met pioenrozen (1907-1935).

Deze Geheugen-collectie geeft een beeld van de inhoudelijke veelzijdigheid van wat het Nederlands Fotomuseum te bieden heeft. Dit in tegenstelling tot andere digitale collecties van het museum, waarbij gekozen werd voor een thematische benadering.

De collectie bestaat uit negatieven, kleuren- en stereodia’s en afdrukken. Ter voorbereiding op de digitalisering werden de objecten van een uniek nummer voorzien, beschreven en indien nodig gereinigd en opnieuw verpakt. Deze - selectieve - manier van digitaliseren was tijdrovend. Vaak kon er pas een keuze worden gemaakt als er meer zicht was op het gehele oeuvre van de fotograaf; wat waren de belangrijkste onderwerpen, bijzondere technieken of de beste afdrukken.

Tot de groep ‘onzichtbare’ fotografen van wie werk te zien is horen Lood van Bennekom, Jo Bokma, Norbert Buchsbaum, Julius Guggenheimer, Paul Hartland, Hans Katan, Jan van Keulen, Manuel van Loggem, Jan van Maanen, Willem van Malsen, Carel de Vogel en Hans Wolf. Daarnaast zijn archieven van amateurfotografen doorzocht op representatieve beelden, zoals van Gerardus Azings Venema, Heinz Baudert, Jan den Boestert, Adriaan Dronkert, David Kijzer en A. Reijerse (toegeschreven aan). Hierbij zijn behalve stereofoto’s ook vroege kleurenopnamen (autochromen) ontdekt.

Voorbeelden uit deze collectie Fotografen van Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie