De schatkist van het rijk

Een collectie van Belasting & Douane Museum

het Belasting & Douane Museum in RotterdamHet Belasting & Douane Museum heeft een selectie gemaakt van circa 500 objecten uit zijn collectie. Zij verbeelden ruim 15 eeuwen geschiedenis van het Nederlandse belasting- en douanewezen. Boeiend is te ontdekken dat de geschiedenis van de belastingen en de douane, die al ruim 400 jaar bij elkaar horen, een wezenlijk onderdeel vormt van de algemene geschiedenis van Nederland. Zij hebben soms een zeer ingrijpende rol gespeeld. Denk maar eens aan de Tiende Penning van Alva of de invoering van een inkomsten- en vermogensbelasting door minister van Financiën Pierson aan het einde van de 19e eeuw. Belastingmaatregelen kunnen forse maatschappelijke veranderingen tot gevolg hebben -en andersom.

De collectie laat zien dat belastingen, leuk of niet, onlosmakelijk verbonden zijn met het leven van alledag. Bezoekers kunnen hun eigen fiscale situatie spiegelen aan die van hun voorouders, die in het nog niet zo grijze verleden zelfs belast werden voor het dragen van een pruik, het gebruik van zeep of zout, het spelen met kaarten en het rijden op een paard of een fiets. Soms kwamen ze er tegen in opstand of probeerden ze invoerbelastingen te ontduiken door te smokkelen, soms werden de maatregelen gelaten geaccepteerd. Belastingen hebben in de loop der eeuwen vele gedaanten gehad en gemengde gevoelens opgeroepen. Ze zijn een teken des tijds.

Belasting & Douane MuseumHet Belasting & Douane Museum stelt zich ten doel meer belangstelling te wekken voor de geschiedenis van de belastingen en douane door de materiële en immateriële erfenis hiervan te verzamelen, te bewaren en te behouden, te beheren, te bestuderen en te presenteren. Het Belasting & Douane Museum ambieert een zo breed mogelijk publiek van de verzameling kennis te laten nemen, zowel voor wetenschappelijke en educatieve, als voor recreatieve doeleinden.

Voorbeelden uit deze collectie De schatkist van het rijk

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie