Collectie van de zeepfabriek Dobbelman te Nijmegen 1807-1998

Een collectie van Regionaal Archief Nijmegen

Deze collectie bevat talloze zeepverpakkingen in allerlei toepassingen en vormen, ontwikkeld door reclamebedrijven die zich bij het ontwerpen vaak baseerden op de heersende stromingen in de kunst of zich bijvoorbeeld lieten inspireren door sterren uit de filmwereld.

Dobbelman schakelde al vroeg in zijn geschiedenis gerenommeerde reclamemakers in. Zo werkte het bedrijf al sinds 1880 samen met het Amsterdamse adviesbureau De la Mar. De concurrentie in de zeepbranche droeg bij tot de ontwikkeling van het begrip marketing, waarvan de bijzondere naamgeving van de zeepmerken een uiting was.

In het reclame- en verpakkingsmateriaal van Dobbelman zijn belangrijke stromingen uit de beeldende kunst van de twintigste eeuw te herkennen. Affiches met ontwerpen in Jugendstil, etiketten uit de jaren twintig met de voor de Art Deco kenmerkende geometrische motieven en wikkels die gebaseerd zijn op het vooroorlogse Hollywood. De collectie geeft een indruk van de fabricage van zeep in de fabriek.

Sinds 1999 bevinden de collectie en het archief van de zeepfabriek Dobbelman zich in het Regionaal Archief Nijmegen.

In de collectie 150 jaar Nederlandse Reclame van het Reclame Arsenaal zijn nog meer reclame-uitingen van Dobbelman te vinden.

Voorbeelden uit deze collectie Collectie van de zeepfabriek Dobbelman te Nijmegen 1807-1998

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie