Pr. Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
tel: 070 333 97 77
RKD website

Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) is het centrale Nederlandse documentatiecentrum op het gebied van de beeldende kunst. Het RKD fungeert daarbij tevens als kennis- en onderzoekscentrum. Het werkterrein betreft de kunst van de westerse wereld van de late middeleeuwen tot heden.

De documentatie omvat onder andere een collectie van meer dan zes miljoen foto’s en reproducties van kunstwerken, een bibliotheek van ongeveer 450.000 delen, een verzameling knipsels en klein drukwerk van enkele miljoenen stuks en archiefmateriaal van onder andere kunstenaars, kunsthistorici en kunsthandels. Een groot deel van de fotobestanden is geordend naar kunstenaar. Daarnaast zijn er drie grote bestanden die zijn geordend naar de voorstelling, namelijk algemene iconografie, Nederlandse portreticonografie en Nederlandse topografie.

De afbeeldingen afkomstig uit de collectie van het RKD zijn eveneens te vinden in de database RKDimages. Dit is een database met beschrijvingen en afbeeldingen van hoofdzakelijk Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van de veertiende tot en met de negentiende eeuw. De database bevat op het ogenblik records van ca. 85.000 kunstwerken, dit is 1,3 procent van de totale beelddocumentatie van het RKD. De database RKDimages biedt ruimte om toeschrijvingen, datering en de herkomstgeschiedenis van een kunstwerk met bronvermelding te kunnen vastleggen.

Overzichten van de verzamelingen en een steeds groeiende hoeveelheid documentatie kunt u zien op de website van het RKD.