Bergerweg 1
1815AC Alkmaar
tel: 072-5662626
fax: 072-5662633
Regionaal Archief

Regionaal Archief Alkmaar

Het Regionaal Archief te Alkmaar is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met als opdracht het bewaren en het door een zo breed mogelijk publiek te laten benutten van de archieven en de cultuurhistorische documentaire collecties van de deelnemende gemeenten.

Aangesloten bij het Regionaal Archief zijn momenteel de gemeenten Alkmaar, Anna Paulowna, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Harenkarspel, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Niedorp, Schagen, Schermer, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe.

Ook de archieven van de voormalige waterschappen in deze gebieden zijn te vinden in het Regionaal Archief. Daarnaast bewaart het Regionaal Archief bij wijze van aanvulling op de overheidsarchieven ook archieven van uit cultuurhistorisch oogpunt belangrijke particuliere organisaties en personen.

Het Regionaal Archief heeft niet alleen maar archieven in huis. Er is ook een goed voorziene bibliotheek aanwezig en een topografisch-historische atlas met een grote verzameling beeldmateriaal. De bibliotheekcatalogus en een deel van het beeldmateriaal is te raadplegen op de website van het Regionaal Archief.

Voorbeelden uit deze collectie Album amicorum A.L.G. Bosboom-Toussaint, 1882

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie