Helmond
tel: 0492-562412
Website

Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie

Het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie (NCAD) is gevestigd in Helmond en verzamelt, beheert en ontsluit boeken, tijdschriften, foto's en andere documenten op het gebied van de geschiedenis van de auto in de ruimste zin van het woord. Dat wil zeggen dat de grens met andere wegvoertuigen niet haarscherp wordt getrokken: ook documentatie over motorfietsen, vrachtauto's, bijzondere voertuigen en wegtransport in het algemeen behoort tot het aandachtsgebied. Het NCAD is hierin uniek in Nederland en één van de grootste autoarchieven van Europa.

In totaal beheert NCAD zo’n 2.000 meter autodocumentatie, welke vrij toegankelijk is voor een breed publiek. Het NCAD beheert onder andere de collecties werkplaatshandboeken, autofoto’s en brochures van de ANWB en Olyslager.

De totale collectie ANWB heeft een omvang van ongeveer 350 meter en bestaat uit werkplaatshandboeken, persmappen, vraagbaken, tijdschriften uit binnen- en buitenland, jaarboeken, naslagwerken, foto’s en verkoopbrochures. In de collectie autodocumentatie die de grootste vereniging van Nederland vanaf WOII heeft aangelegd zijn vrijwel alle verschenen automerken en modellen terug te vinden.

De Collectie Olyslager bestaat uit 300 meter leesboeken, werkplaatshandboeken, persmappen, vraagbaken, tijdschriften uit binnen- en buitenland, jaarboeken, naslagwerken foto’s en verkoopbrochures. De collectie herbergt niet alleen algemeen verspreide persinformatie, maar ook een grote diversiteit aan bijvoorbeeld krantenknipsels en technische informatie.

Voorbeelden uit deze collectie Nederlandse Autogeschiedenis

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie