Spui 70
2511BT Den Haag
tel: 070-3537013
NMI

Nederlands Muziekinstituut

Het Nederlands Muziek Instituut is de centrale bewaarplaats voor het muzikale erfgoed van Nederland. Het Nederlands Muziek Instituut conserveert, ontsluit en stelt bronnenmateriaal beschikbaar aan het publiek.

Het Nederlands Muziek Instituut is het resultaat van het samengaan van drie belangrijke 'papieren' muziekcollecties: de muziekarchieven en muziekbibliotheek van het Gemeentemuseum Den Haag en de muziekdocumentatieverzameling van de stichting Musica Neerlandica.

In deze nieuwe instelling worden collecties, kennis en activiteiten op het gebied van de klassieke muziek in het algemeen en meer in het bijzonder van de Nederlandse muziek en het Nederlandse muziekleven tot op heden gebundeld. Hiermee kan het muziekinstituut zich presenteren als de centrale plaats waar Nederlands muzikaal erfgoed wordt verzameld, geconserveerd, geregistreerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek in de breedste zin van het woord.

In de collectie van het NMI bevinden zich onder meer talloze oude drukken van muziektraktaten en muziekuitgaven van 1500 tot 1800. In de componistenarchieven zijn duizenden muziekhandschriften te vinden: muzikale nalatenschappen van Nederlandse componisten, uitvoerend musici, muziekinstellingen en muziekverenigingen in de periode 1850 tot heden.

Voorbeelden uit deze collectie Muziekmanuscripten van Alphons Diepenbrock (1862-1921), componist

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie