Cruquiusweg 31
1019AT Amsterdam
tel: 020-6685866
fax: 020-6654181
IISG

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis / International Institute of Social History) is opgericht in 1935. Het is een van de grootste documentatie- en onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de arbeidersbeweging in het bijzonder. De collecties zijn merendeels vrij toegankelijk.

Het IISG beheert meer dan 3000 archiefcollecties, 1 miljoen boeken en tijdschriften en een grote collectie beeld- en geluidsmateriaal. De collecties zijn ontsloten door middel van een online catalogus, een archievenindex en inventarissen. Het Instituut biedt onderdak aan het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) en het Persmuseum (NPM). Beide bieden aanvullende collecties en diensten aan. Hun materiaal is opgenomen in de catalogus van het IISG. Bezoekers kunnen de collecties raadplegen in de studiezaal.

Het Instituut verricht en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Het is een ontmoetingsplaats voor onderzoekers. Het organiseert congressen, symposia en internationale onderzoeksprojecten. Het IISG publiceert ook resultaten van onderzoek en maakt daarbij gebruik van internationale wetenschappelijke uitgevers en een eigen uitgeverij. Het tijdschrift van het Instituut, de International Review of Social History, wordt gepubliceerd door Cambridge University Press en verschijnt drie maal per jaar, met een supplement.

Voorbeelden uit deze collectie Affiches de Melkweg en Paradiso

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie

Voorbeelden uit deze collectie Algemeen Hollands Fotopersbureau, 1945-1969

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie

Voorbeelden uit deze collectie De Nederlandse arbeidersbeweging tot 1918

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie