Olympische Spelen in Nederland (1928)

Een collectie van Spaarnestad Photo

Nederland zou in 2028 graag gastland willen zijn van de Olympische Spelen. Niet zomaar een willekeurig gekozen jaar: precies een eeuw eerder, in 1928, was ze dat namelijk ook. Het Olympisch Stadion in Amsterdam vormde toen het decor waarin sporters uit 46 landen de strijd met elkaar aangingen.

Verspringen

De Spelen van 1928 hadden verschillende primeurs: het olympisch vuur werd voor het eerst aangestoken (gewoon door een medewerker van het gasbedrijf overigens). De sportploeg van Griekenland mocht voor het eerst de landenparade leiden en het gastland (Nederland) sloot de rij, een traditie die tot op de dag van vandaag wordt gehandhaafd. De Amerikaanse sprinter Jack London gebruikte voor het eerst professionele startblokken, terwijl andere sporters nog gewoon met een schepje een kuiltje in de baan groeven. Om de Spelen van 1928 vast te leggen richtte het Nederlands Olympisch Comité (NOC) een fotobureau op: het ‘Algemeen Fotobureau (Ltd) Amsterdam’. Alleen fotografen die lid waren van dit bureau hadden ongelimiteerd toegang tot het evenement; camera’s van bezoekers aan het stadion werden ingenomen.

Openingsceremonie

Spaarnestad Photo bezit een uitgebreide fotografische collectie over de Olympische Spelen van 1928. In 2004 kreeg Spaarnestad Photo het beheer over de collectie van Elseviers Magazine. Bij het doornemen van de collectie vond een van de medewerkers vele honderden foto’s van de Olympische Spelen van 1928. Het bleken er uiteindelijk zelfs 1579 te zijn! Voor zover bekend is dit veruit de grootste collectie foto’s van de Spelen uit dat jaar. Aangevuld met andere foto’s uit de archieven van Spaarnestad Photo kan de collectie nu op de website van Het Geheugen worden bekeken. Zo’n 2085 beelden lichten alle aspecten van de Spelen uit: wedstrijden, trainingen, medaille-uitreikingen maar ook zaken als de aankomst en het vertrek van atleten én museum-, strand- en cafébezoek komen aan bod.

Voorbeelden uit deze collectie Olympische Spelen in Nederland (1928)

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie