Franse figurale pijpen > Geschiedenis
Het Amsterdam Pipe Museum start zoals vele musea als een particulier initiatief, veertig jaar geleden vanuit de belangstelling voor de archeologie. De groei van de collectie is steeds hand in hand gegaan met studie en archiefonderzoek. De grondlegger en conservator Don Duco schrijft in diverse boeken en talloze tijdschriftartikelen de geschiedenis van de Nederlandse pijpennijverheid. Archeologen gebruiken standaard zijn publicaties om pijpen te determineren.
In de loop der tijd groeit de museumverzameling sterk, onder meer met pijpen uit andere Europese landen, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Het Amsterdam Pipe Museum bezit thans een grote verzameling meso-Amerikaanse Indianenpijpen, zeldzame voorwerpen uit de tijd vóór Columbus' ontdekking van Amerika. De rokersaccessoires, zoals tabaksdozen, pijpenstandaards en -foedralen, plaatsen de pijp in de context van het gebruik van hun tijd.
Als specialistisch museum volgt het Amsterdam Pipe Museum ook de internationale ontwikkelingen. Bij de sluiting van vermaarde tabakscollecties worden belangrijke objecten aan het museum in Amsterdam toegevoegd. Dit geldt zowel voor privé-verzamelingen als openbare collecties, zoals die van de tabaksmusea in Wenen, Parijs en Londen. Aan de groei van de collectie is op de website van het Amsterdam Pipe Museum een speciale virtuele expositie gewijd.
In de jaren 1980 en 1990 verwerft de collectie landelijke bekendheid met de activiteiten van Pijpenkabinet in Leiden. Het museum in de stijlkamer van een hofje trekt veel publiek met bijvoorbeeld demonstraties pijpmaken. Ook buiten het eigen museum is Pijpenkabinet actief, door bruiklenen aan andere musea. Zelf ontwikkelde tentoonstellingen reizen door Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk.
In 1995 verhuist Pijpenkabinet naar het centrum van Amsterdam, waar het drie etages van een fraai grachtenhuis in gebruik heeft - samen met een winkel met pijpen en souvenirs. Door de nieuwe locatie neemt het aantal internationale bezoekers enorm toe. Bezoekers zijn steevast verrast over de variatie, rijkdom en kunstwaarde van de pijpen in de vaste expositie. Daarnaast is een permanente dependance in het Openluchtmuseum in Arnhem een vooruitgeschoven post van het Amsterdam Pipe Museum. In 2013 veranderde het museum de naam van Pijpenkabinet naar Amsterdam Pipe Museum.