Straatliederen > Douwe Wouters

 Douwe WoutersDouwe Wouters (1876-1955) werd op 4 augustus 1876 te Bolsward geboren. Hij was achtereenvolgens onderwijzer en schoolhoofd en heeft veel betekend voor de verbetering van het leesonderwijs op de lagere scholen.

Na zijn invaliditeitspensioen vestigde hij zich in 1922 in Zeist, waar hij zich intensief bezig heeft gehouden met het volks- en straatlied. Samen met Dr. J. Moormann stelde hij twee bloemlezingen met straatliederen samen. Ook publiceerde hij onder de titel Liederen uit de oude doos in acht delen 'minne-, moord-, geestelijke, humoristische, satirische, sentimentele, zee- en visserliederen en romancen en balladen'. Hiernaast schreef hij een overweldigende hoeveelheid artikelen over het lied.

Wegens zijn NSB-activiteiten kreeg Wouters na de Tweede Wereldoorlog een publicatieverbod. Zijn collectie, die hij al in 1944 aan P.J. Meertens (de Volkskundecommissie) en de KB had aangeboden, werd na de oorlog door deze laatste instelling aangekocht. Wouters stierf op 8 april 1955.

Voorbeelden uit deze collectie Straatliederen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie