Vlisco, een Hollandse fabrikant van bedrukt textiel voor West en Midden Afrika

Een collectie van Stichting Pieter Fentener van Vlissingen

Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw is Vlisco de marktleider in bedrukte stoffen voor kleding, eerst in Nederlands-Indiƫ en later ook in West Afrika. West en Midden Afrika vormen tot op heden de voornaamste afzetmarkt.

De Stichting Pieter Fentener van Vlissingen (Vliscomuseum) beheert een groot aantal stofstalen, boeken, kledingstukken, handdrukstempels, archieven en andere aan de productie van bedrukte textiel gerelateerde voorwerpen. Het meest waardevolle deel van deze collectie bestaat uit meer dan 13.300 objecten en omvat een periode van midden zeventiende eeuw tot midden twintigste eeuw. Dit deel van de collectie is in 1982 gefotografeerd. De negatieven uit die tijd zijn nu gedigitaliseerd en opgenomen in Het Geheugen.

Kain, aankoop 13-05-1960

De eigenaardigheden van die rijke culturen, bijzondere handelsnetwerken en etnische verscheidenheid zijn voor Vlisco nog steeds een bron van inspiratie, aanleiding voor de totstandbrenging van een reusachtige en gevarieerde collectie aansprekende dessins met grote kleurkracht; Design in optima forma.

Voorbeelden uit deze collectie Vlisco, een Hollandse fabrikant van bedrukt textiel voor West en Midden Afrika

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie