Moderne handschriften van de Koninklijke Bibliotheek > Moderne handschriften in de KB

Pagina uit Hendrik Marsmans roman Vera, met commentaar van E. du Perron
De handschriftencollectie van de Koninklijke Bibliotheek staat nooit stil. Eigen aankopen, maar ook schenkingen en bruiklenen zorgen voor een gestage groei van de collectie. In de afgelopen eeuw is ze verrijkt met een aantal fraaie persoonlijke handschriftenverzamelingen, onder meer van schilder Willem Witsen.

Metamorfoze, het landelijke conserveringsprogramma van de KB, heeft een project uitgevoerd waarbij een aantal van deze persoonlijke collecties op microfilm zijn gezet. Geen overbodige luxe, want met name 19e -eeuwse papieren documenten zijn erg bevattelijk voor verval. Microverfilming is een uitstekend middel om het kwetsbare papieren erfgoed te behouden voor de toekomst. Tegelijk met het conserveringstraject zijn voor Het Geheugen ook een aantal stukken uit de collecties gedigitaliseerd. Het resultaat van de digitalisering is te zien op deze site.

Normaliter heeft het verkennen van een handschriftencollectie nog het meeste weg van schatgraven; tussen alle paperassen moet worden gezocht naar de écht bijzondere stukken. Bezoekers van Het Geheugen wordt deze moeite bespaard: ze krijgen de hoogtepunten uit de collectie van de KB kant en klaar geserveerd.

Op deze webpagina’s zijn tien handgeschreven documenten te zien die geassocieerd worden met of geschreven zijn door de literatoren Jacques Perk, Herman Gorter, Jan Engelman, Hendrik Marsman en René Rademacher Schorer. Alle gedigitaliseerde pagina’s kunnen als op zichzelf staande objecten worden bekeken, maar het is ook mogelijk om door de diverse handschriften heen te bladeren. Voor alle duidelijkheid: de zes gastenboeken van René Radermacher Schorer vormen samen één handschrift.

Voorbeelden uit deze collectie Moderne handschriften van de Koninklijke Bibliotheek

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie