Kennis als kunst: botanische onderwijsplaten 1870 - 1960 > Over de collectie

Uit de serie 'Ausl䮤ische Kulturpflanzen in farbigen Wandtafeln': Musa sapientum. Vervaardigd door H. Zippel en C. Bollmann.Binnen de Nederlandse universiteiten worden naar schatting zo’n 10.000 onderwijsplaten bewaard. De onderwerpen die deze platen behandelen lopen uiteen van verloskunde tot kunstgeschiedenis, maar veruit het grootste deel -bijna de helft- heeft betrekking op het botanische onderwijs.

De Stichting Academisch Erfgoed, betrokken bij de conservering van het erfgoed van Nederlandse universiteiten, rondde in 2005 het 'landelijk project academische onderwijsplaten' af. Tijdens dit project werden duizenden onderwijsplaten nauwkeurig bekeken en beoordeeld.

Door de platencollecties van verschillende universiteiten naast elkaar te leggen konden verantwoorde keuzes gemaakt worden op het gebied van conservering, restauratie en digitalisering. Het kiezen werd vergemakkelijkt door de platen in te delen in een aantal categorieën. Hierbij werd onder meer gelet op de historische band van de platen met de beherende universiteit, hun fysieke toestand en hun uniciteit. De botanische onderwijsplaten die in de twee meest waardevolle categorieën zijn ingedeeld worden op deze site gepresenteerd.

De getoonde platencollectie geeft een goed overzicht van het enorme arsenaal aan botanische onderwijsplaten dat door de Nederlandse universiteiten beheerd wordt. De felgekleurde bloemen en gestileerde microscopische weergaven leveren prachtige plaatjes op. Bijzonder detail, is dat de meeste Latijnse plantennamen speciaal voor deze publicatie vertaald zijn in het Nederlands. Bekende tuin- of kamerplanten zijn dus terug te zien op de historische afbeeldingen.

De onderwijsplaten op deze site kunnen in veel gevallen ook fysiek worden bekeken. Neem hiervoor contact op met de beheerders van de betreffende universiteitsbibliotheken en/of depots van universiteitsmusea.

Voorbeelden uit deze collectie Kennis als kunst: botanische onderwijsplaten 1870 - 1960

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie