De Nederlandse arbeidersbeweging tot 1918 > Het bouwen van de digitale collectie

Het beeldmateriaal van het IISG is ontsloten in de online catalogus. Uit deze catalogus is al het Nederlandse beeldmateriaal uit 1860-1918 geselecteerd dat betrekking heeft op de Nederlandse arbeidersbeweging in de breedste zin van het woord.

Ruim 6000 items zijn gedigitaliseerd. Ze zijn op deze website te vinden als JPEG-bestanden met een vaste breedte van 750 pixels. Ongeveer 500 foto’s met een origineel formaat groter dan 13 bij 18 centimeter worden ook met een breedte van 1200 pixels getoond. Alle afbeeldingen zijn in RGB-kleuren gedigitaliseerd.

De data en metadata bij de afbeeldingen zijn ontleend aan de IISG-catalogus. Voor zover bekend zijn vermeld: datum, plaats, maker (bijvoorbeeld fotograaf, tekenaar), organisaties, afgebeelde personen en locaties. Bij prenten is ook de titel overgenomen. In trefwoorden is het onderwerp van de afbeelding beschreven. Een volledige lijst van IISG-trefwoorden vindt u hier.

Er zijn 200 brochures uitgekozen. Het streven was de belangrijkste auteurs en organisaties op te nemen en een breed scala aan onderwerpen en standpunten te bestrijken. De teksten zijn zichtbaar als afbeelding, en doorzoekbaar in ongecorrigeerde ocr.

Voorbeelden uit deze collectie De Nederlandse arbeidersbeweging tot 1918

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie