Atlassen > Over de Atlassen

 

De Atlas Van der Hagen
Deze relatief onbekende atlas uit de Koninklijke Bibliotheek bestaat uit vier in leer gebonden delen, met elk circa 100 bladen. Ze zijn eind zeventiende eeuw verzameld, waarschijnlijk door de Amsterdamse koopman Dirk van der Hagen. In totaal gaat het om circa 450 kaarten en prenten van alle werelddelen. Ze zijn verschillend van formaat en schitterend gekleurd.

De Atlas Beudeker
Deze atlas ontleent zijn naam aan de rijke Amsterdamse koopman Christoffel Beudeker (1675 -1756). De verzameling is gewijd aan de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. De atlas bestaat uit 27 delen van 100 tot 150 bladen, met daartussen enkele grote bladen of kleinere prenten. 24 delen bevinden zich in de British Library in Londen.

Verschillen
Niet alleen het onderwerp van de twee atlassen is verschillend, ze zijn ook op verschillende wijze samengesteld. De manier van samenstellen zegt iets over de verzamelaars en hun beeld van de toenmalige wereld en het leven.

Bron voor onderzoek
Verzamelatlassen zijn zeer kostbaar en door hun formaat en kleuring ook zeer kwetsbaar. Kwalitatief hoogstaande atlassen zoals deze vormen een rijke bron voor onderzoek door historisch cartografen, kunst- en architectuurhistorici, historici, cultuurhistorici en geografen.

Voorbeelden uit deze collectie Atlassen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie