Suriname in kaart gebracht

Een collectie van Allard Pierson. De collecties van de universiteit van Amsterdam

Back of the title page of Maria Sibylla Merian’sDe geschiedenis van de kolonie Suriname begint in het midden van de 18e eeuw. In 1770 verwierf de stad Amsterdam de aandelen in de kolonie Suriname uit particulier bezit. Daarmee kreeg het een meerderheidsbelang in dit overzeese wingewest. Ambtenaren, militairen, zendelingen, reizigers en wetenschappers doen verslag van hun verblijf in de kolonie en geven zo een beeld van de Nieuwe Wereld. Er verschijnen kaarten, boeken en plaatwerken over het gebied.

Deze collectie bevat kaarten, foto’s, plaatwerken, gedrukte werken etcetera tot 1975, het jaar van Suriname’s onafhankelijkheid.

Aan de collectie zijn verschillende pamfletachtige publicaties toegevoegd die het proces van Surinaamse zelfstandigwording begeleiden. Ook zijn toegevoegd vele Surinaamse uitgaven die door hun beperkte verspreiding moeilijk te vinden zijn.

De collectie bevat titels die vanaf de 17e eeuw over Suriname zijn verschenen. Reisverslagen bijvoorbeeld en plantershandboeken. De eerste woordenlijsten en beschrijvingen van land en volk. Natuurlijk een grote collectie kaarten. Er wordt veel informatie geboden over Suriname in de vorm van geschiedkundige, politieke, economische en rechtskundige verhandelingen.

Voorbeelden uit deze collectie Suriname in kaart gebracht

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie